Bilmarkedet flommer over av prisavslag og rentetilbud
Å være bilkjøper i dag er en krevende øvelse, og det er langt fra lett å orientere seg i flommen av kampanjer. Noen tilbyr store prisavslag, mens andre lokker med 0-rente eller nesten null for et antall år. Dette kan gjelde både nye og brukte biler – men man bør ha is i magen, og ta seg tid til å vurdere selv de mest fristende tilbudene nøye før man slår til.
Sjekk alltid totalkostnaden før du kjøper bil!
Nye biler som tilbys med store prisavslag eller betydelige rentefordeler er ofte lagerbiler, utgående modeller, eller modeller som ikke har slått til som ventet. For brukte biler handler det gjerne om modeller som har fått et kraftig prisavslag på nye biler, noe som også gjør utslag med prisfall på nesten nye.
Alt i alt er markedet uoversiktlig og raskt skiftende. Da er det viktig å definere eget behov, ta en beslutning om hvor mye man er villig til å bruke på bil – og handle deretter på best mulige tilbud.
Er det en brukt bil man skal kjøpes, er det lurt å følge med på lokkepriser på nye biler. Dersom en gitt modell plutselig skal selges 50.000 kroner billigere enn normalprisen, er det en god idé å sjekke hvordan det står til med akkurat denne modellen i bruktmarkedet.
Den totale økonomiske effekten på bilkjøp
Hvor gode er egentlig alle «kjempetilbudene»? Vi tok opp saken med forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea.
– Nybilkjøpere får for tiden en flom av tilbud – både i form av større og mindre prisavslag, og lav rente bundet til f.eks. 3 år. Hva er gunstigst av et solid prisavslag eller lav rente begrenset til 3 år?
– Kampanjer brukes ofte for å øke salget av biler som ellers ikke ville blitt solgt like raskt. For å vurdere hva som er gunstigst, prisavslag eller lav rente, må man se på den totale økonomiske effekten, svarer Derya Incedursun.
Bør sammenligne totalkostnaden

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea. (Foto: Nordea)
– Et stort prisavslag kan virke fristende, men dersom bilen faller mye i verdi og blir vanskelig å selge senere, er ikke nødvendigvis et høyt avslag en god deal.
Hvis en forhandler tilbyr en svært lav rente – for eksempel 1,99 % i tre år, bør kjøperen undersøke hva renten blir etter kampanjeperioden. Hvis den stiger kraftig, kan det gjøre totalkostnaden høyere enn ved et tradisjonelt banklån med fast rente, sier hun, og fortsetter:
– Renteforskjellen mellom forhandlerens kampanjerente og en typisk markedsrente – for eksempel fra 6,95 % til 1,95 % – utgjør en besparelse på ca. 37 600 kroner over tre år på et lån på 300 000 kroner. Men etter tre år kan renten justeres opp.
Forbrukere bør alltid sammenligne totalkostnaden over hele låneperioden, ikke bare kampanjeperioden. Det kan også være verdt å sjekke alternativer hos banken for å se hva en fast rente over hele perioden vil koste, sammenlignet med forhandlerens finansieringskampanje.
Bilfinansiering – kan fort bli dyrere
– Hva bør en nybilkjøper ta i betraktning ved vurderingen av et tilbud om eksempelvis 0,99 % eller 1,99 % rente de tre første årene? Bør man beregne fordelen i forhold til hva flytende rente i samme periode ville vært?
– Det er viktig å vurdere hva som skjer etter at kampanjerenten utløper. Hvis det er ulike rabatter knyttet til de forskjellige finansieringsalternativene, må man regne på verdien av disse forskjellene, sier Derya Incedursun videre, og legger til at man bør undersøke hvilken rente som vil gjelde etter kampanjeperioden på tre år.
– Dersom renten går opp til et høyt nivå, kan det fort bli dyrere totalt sett. Forbrukertilsynet krever at forhandleren oppgir renten som gjelder etter kampanjeperioden. Men hvis det er en flytende rente, vil den kunne endres, og kunden vet derfor ikke nøyaktig hva den faktisk blir når kampanjerenten utløper.
Husk at rentemarkedet er uforutsigbart. Hvis renten øker mye, kan totalkostnaden bli høyere enn forventet.
Utstyrspakke kan være god investering ved bilkjøp
– Mange forhandlere tilbyr utstyrspakker til så og så høy verdi «inkludert i prisen». Hvor verdifullt er dette, sammenlignet med prisavslag eller lav rente?
– Verdien av en utstyrspakke avhenger av om kjøperen faktisk trenger og ønsker utstyret. Ofte er verdien av utstyrspakker basert på listepris, ikke hva utstyret faktisk ville kostet som en del av et individuelt tilbud.
Hvis valget står mellom et prisavslag på for eksempel 40 000 kroner eller en utstyrspakke til samme verdi, kan prisavslaget være mer fleksibelt. Det gir kunden mulighet til å bruke pengene på andre ting.
For noen kan utstyr være en god investering hvis det øker bilens annenhåndsverdi, men dette varierer, avhengig av bilmodell og markedet for brukte biler.
Poenget er at hvis du faktisk trenger utstyret, kan det være gunstig. Hvis ikke, kan et rent prisavslag eller lav rente være en bedre avtale.
Leasing uten forskuddsleie gir mer fleksibilitet
– Stadig flere tilbyr nå månedsleie (leasing) uten kontantinnskudd/forskuddsleie. Når er dette gunstig – og når er det ikke det?
– Leasing uten forskuddsleie har både fordeler og ulemper, fastslår Derya Incedursun.
– Fordeler er at man slipper en stor engangsutgift og beholder pengene til andre formål, og at det gir mer fleksibilitet dersom man ikke ønsker å binde opp sparepengene i en bilavtale.
Dessuten blir det mindre risiko ved for eksempel en totalskade av bilen, siden man ikke har betalt inn et stort beløp på forhånd.
Høyere månedlige utgifter
Men det er også ulemper. Månedsleien blir ofte høyere fordi hele kostnaden fordeles over leasingperioden. Leasing uten forskuddsleie kan gi høyere rente, da leasingselskapet tar større kredittrisiko.
Noen leasingselskaper kan dessuten stille høyere krav til kreditthistorikk og inntekt dersom man velger leasing uten forskuddsleie, sier hun videre, og illustrerer dette med et eksempel.
– Hvis en leasingavtale uten forskuddsleie har en månedsleie på 7.194 kr, mens den samme bilen med 115.000 kr i forskudd gir en månedsleie på 3.990 kr, betyr det at hele leasingkostnaden fordeles jevnt over perioden, i stedet for at en del av den betales på forhånd. Den totale leasingkostnaden over perioden kan være den samme, men uten forskuddsleie vil de månedlige utgiftene være høyere, sier Derya Incedursun.
Bør dobbeltsjekke prisavlag og renter ved bilkjøp

Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. (Foto: Helene Mehammer, Forbrukerrådet)
I Forbrukerrådet har også juridisk seniorrådgiver og fagsjef Thomas Iversen synspunkter på flommen av tilbud om både prisavslag og rentefordeler – og hva som er gunstigst av et solid prisavslag eller lav rente begrenset til 3 år.
– Det er lett å bli blendet av gode tilbud, og i møte med flere typer tilbud må kundene ta frem kalkulatoren. Hva som er gunstigst, vil avhenge av størrelsen på prisavslag og hvor langvarig og hvor lav kampanjerenten er. Når ett av tilbudene inkluderer fremtidige rentesatser, blir uansett regnestykket usikkert, sier Iversen.
– Vi har alle en forståelig tendens til å velge den løsningen som gir utbytte her og nå, fremfor høyere utbytte over tid. Dette vet også bransjen, noe som gjør at du bør dobbeltsjekke hvordan et flatt prisavslag står seg mot gunstig rente i en periode.
Ofte vil redusert rente i en periode gi lavere totale kostnader i løpet av løpetiden på lånet, selv om det vil føles som et bedre tilbud å få et avslag der og da. Dette gjelder i enda større grad dersom prisreduksjonen ikke brukes til å redusere lånebeløp, men egenandelen, legger han til.
Rentekalkulator – hva vil billånet koste
– Hva bør en nybilkjøper ta i betraktning ved vurdering av tilbud om eksempelvis 0,99 % eller 1,99 % rente de første årene? Bør man beregne fordelen i forhold til hva flytende rente i samme periode ville vært?
– Ved en lav rente de første årene oppnår du to positive effekter. For det første betaler du svært lite for lånet i denne perioden. For det andre betaler du ned på lånet samtidig, noe som betyr at dersom lånet får markedsrente senere, vil det totale lånet som forrentes være vesentlig lavere – noe som igjen gir lavere renteutgifter.
Her finnes det rentekalkulatorer på internett som folk kan bruke, og banken som tilbyr lånene bør også være behjelpelige med å lage en sammenlikning, sier Iversen videre.
Gjør hjemmeleksen før du kjøper bil!
– Hva med utstyrspakker til så og så høy verdi «inkludert i prisen». Hvordan kan man som forbruker verifisere den faktiske verdien av slike utstyrspakker?
– Verdien av utstyrspakker er vanskelig å fastsette. Noen merker har utstyrspakker som tilvalg, og da er prisen den som finnes i markedet. Hvis det ikke er mulig å kjøpe utstyrspakkene særskilt, må du nesten vurdere hvor mye det du får er verdt for deg.
Det er uansett viktig å ikke se seg blind på avslag og tilbehør. Når du gjør en stor kjøpsbeslutning som bil, er det viktig å gjøre hjemmeleksen ordentlig.
Sjekk bildelingstjenester
– Når er månedsleie – leasing – uten kontantinnskudd gunstig – og når er det ikke det?
– Slike avtaler er ofte ganske kostbare, og vil kunne passe for folk som har et mer kortsiktig bilbehov og har relativt god råd. Som et alternativ til denne typen leasing kan forskjellige typer bildelingstjenester med fordel sjekkes ut, sier juridisk seniorrådgiver og fagsjef i Forbrukerrådet, Thomas Iversen til slutt.
Ta bilservice på ditt nærmeste MECA verksted
Å gjennomføre bilservice er det viktigste du kan gjøre for å forlenge bilens kvalitet og levetid, samt sikre at eventuell nybilgaranti fortsatt gjelder.
Når du gjennomfører service på bilen hos et MECA-bilverksted er ett års mobilitetsgaranti med MECA Veihjelp alltid inkludert.
Med MECA Veihjelp får du hjelp hele døgnet – alle dager.
Du er vel medlem i vår kundeklubb?
Som medlem i MECA kundeklubb vil du få mange gode fordeler og garantier.
- Månedlig nyhetsbrev
- Nyhetsbrev Elbil
- Medlemspris på kampanjeprodukter
- Gratis hjulskift ved bilservice
- EU-kontroll med medlems ekstra
- MECA Prismatch
- 5 års garanti på reservedeler og arbeid
- 12 måneders fri veihjelp ved service
- MECA konto
- Juridisk bistand
- Medlemsrabatt fra våre samarbeidspartnere
Som medlem i MECA kundeklubb har du også:
- 10 % rabatt på alt i nettbutikken til Sportall
- 10% rabatt på abonnement på bladet BilAutofil
- 10 % rabatt på containere fra RagnSells.